Congratulations! You have successfully installed your theme. However, it may look incomplete at this moment. Do NOT panic as you simply need to configure your Theme Options. Please go through the Theme Options completely and select an option for each setting. After that, you're site will be ready for the world!

 Maia Hougaard Andersen

Rygter

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Af Anna Bjørg Leisin Kroghly

 

Et rygte er en historie eller oplysning om nogen, som kan være sandt eller en løgn. Nogen får fx. andre til at sprede et rygte, som ikke er sandt, om at de har gjort noget godt, men de fleste rygter er ikke rare historier. Fx spreder nogle rygter om andre for at få hævn, eller også er der nogen der siger en hemmelighed videre. Det er ikke rart, når andre tror eller ved at man har gjort ting som man ikke har gjort, eller som der ikke var andre der måtte vide, og det er meget grænseoverskridende at andre blander sig i ens privatliv.

Mobning

Når nogen spreder falske rygter om en, er det ligesom at mobbe. Man får personen til at se ud som om, at de gør, eller har gjort noget forkert, og man får sig selv til at se bedre ud end dem, selvom offeret ikke altid har gjort noget forkert.

Når man hører nogen fortælle rygter om en, får man det ligesom, når man bliver mobbet. Man kan fx blive meget ked af det og få selvmordstanker og spiseforstyrrelser.

Hvis det bliver ved

Nogen gange glemmer andre et rygte efter noget tid. Men hvis rygtet ikke er sandt, og hvis de ikke glemmer det, bliver man nødt til at fortælle, at det ikke er sandt. Men det er ikke sikkert, at andre tror på det. Hvis rygtet er en løgn, skal man huske på, at man ikke har gjort noget forkert, og det er dem, der bevidst starter rygter, der har gjort noget forkert.

Tal med forældre, lærer, eller andre voksne

Du kan tale med dine forældre om rygtet/rygterne, og du kan fortælle din lærer om det. Du kan også ringe eller skrive til børnetelefonen: https://bornetelefonen.dk/

De skal nok allesammen hjælpe dig på en eller anden måde.

Tal med den der startede det hele

Hvis du ved, hvem der startede rygtet om dig så snak med ham eller hende. Find ud af  hvorfor at de startede rygtet. Måske misforstod i bare hinanden, og hvis det var fordi, at du startede med at gøre eller sige noget, som sårede den anden, kan du sige undskyld. Hvis du ikke ved hvem, der startede rygtet, kan du tale med andre om det. Du kan fortælle historien fra dit perspektiv, og få råd til hvad du kan gøre, og høre hvem de hørte det fra, og måske finde frem til den der startede det hele. Hvis det er en hemmelighed der er blevet fortalt videre, kan du spørge den, du fortalte hemmeligheden til, hvorfor at de fortalte den videre. Hvis du taler med den, der startede rygtet, kan du og ham eller hende undgå at det sker igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *